E-ISSN: 1308-5263
Relationship between activation and apoptosis in platelets [Turk J Hematol]
Turk J Hematol. 2007; 24(4): 171-176

Relationship between activation and apoptosis in platelets

Ünsal Özgen1, Elif Özerol2, Mehmet Aminci3
1Department Of Pediatric Hematology, Inonu University Faculty Of Medicine, Malatya, Turkey
2Department Of Biochemistry, Inonu University Faculty Of Medicine, Malatya, Turkey
3Inonu Department Of Pediatrics, Inonu University Faculty Of Medicine, Malatya, Turkey, Pediatrics

Phosphatidylserine (PS) externalization is a marker for the nucleated cell apoptosis, and refers cellular activation rather than apoptosis in platelets. On the other hand, several similarities exist between platelet activation and apoptosis in nucleated cells. Herewith we investigated the relationship between platelet activation and platelet apoptosis. Platelets isolated from fresh blood of 22 healthy volunteers were incubated with and without calcium ionophore A23187. Platelet activation was evaluated with CD62P and CD63 antibodies, whereas apoptosis with intracellular anti caspase 3-antibody and JC-1 cationic dye. In order to detect PS externalization we used Annexin V by flow cytometry at the beginning, 20th min and 5th hours of the incubation, respectively. There were positive correlations between caspase-3 activation and PS externaization, ∆Ψm depolarization, CD63, and also between PS externaization and CD62P in incubations with A23187 at 5th hours of incubations. These results suggest that there is a relationship between activation and apoptosis in platelets, and platelet activation may progress to platelet apoptosis.

Keywords: Annexin V, apoptosis, phosphatdylserine, platelet activation


Trombosit aktivasyonu ve apoptozu arasındaki ilişki

Ünsal Özgen1, Elif Özerol2, Mehmet Aminci3
1Department Of Pediatric Hematology, Inonu University Faculty Of Medicine, Malatya
2Department Of Biochemistry, Inonu University Faculty Of Medicine, Malatya
3Department Of Pediatrics, Inonu University Faculty Of Medicine, Malatya

Çekirdekli hücrelerde fosfatidilserinin (PS) hücre zarı dış yüzeyine çıkması bir apoptoz belirteci olup trombositlerde apoptozdan ziyade aktivasyonu düşündürmektedir. Diğer taraftan, çekirdekli hücrelerdeki apoptoz ve trombositlerdeki aktivasyon arasında birçok benzerlik bulunmaktadır. Bu çalışmada trombosit aktivasyonu ve apoptozu arasındaki ilişkiyi araştırdık. Sağlıklı 22 vericiden taze olarak alınan kandan izole edilen trombositler calcium ionophore A23187 bulunan ve bulunmayan tüplerde inkube edildi. Trombosit aktivasyon belirteci olarak CD62P ve CD63, apoptozunun belirteci olarak anti-caspase-3 antikoru ve JC-1 katyonik boyası, hücre dış yüzeyindeki PS tespiti için ise Annexin-V kullanıldı. Tüm belirteçler A23187 ile inkubasyon başlangıcında, 20. dakikada ve 5. saatte akım sitometrisi ile çalışıldı. İnkübasyonun 5. saatinde caspase 3 aktivasyonu ile PS ekternalizasyonu, ∆Ψm depolarizasyonu, CD63 arasında ve ayrıca PS eksternalizasyonu ile CD62P arasında anlamlı korelasyon bulundu. Bu bulgular trombosit aktivasyonu ve apoptozu arasında bir ilişkinin olduğunu, trombosit aktivasyonunun apoptoza ilerlediğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Anneksin V, apoptoz, fosfatidilserin, trombosit aktivasyonu


Ünsal Özgen, Elif Özerol, Mehmet Aminci. Relationship between activation and apoptosis in platelets. Turk J Hematol. 2007; 24(4): 171-176

Corresponding Author: Ünsal Özgen, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar