OBJECTIVE: Pro-inflammatory and pro-angiogenic cytokines play an important role in the pathogenesis of lymphoma, and recent studies have shown that cytokines can be used as prognostic markers. Non-Hodgkin lymphoma (NHL) patients with high levels of serum interleukin-6 (s-IL6) and serum vascular endothelial growth factor (s-VEGF) have poor prognosis and shorter survival time. We aimed to determine pre-treatment levels of s-IL6 and s-VEGF and their relation with known prognostic markers, especially International Prognostic Index (IPI) scores, and to examine their effects on overall survival in newly diagnosed, untreated aggressive NHL patients.
METHODS: The study included 51 newly diagnosed NHL patients and 17 healthy controls. Blood samples were obtained to study s-IL6 and s-VEGF cytokine levels.
RESULTS: Patients with aggressive NHL diagnosis had higher s-VEGF and s-IL6 levels than the healthy population. If the s-IL6 levels of patients were above the cut-off levels, the overall survival time was shorter. There was no relation between s-VEGF and overall survival time.
CONCLUSION: s-IL6 is an independent prognostic factor that may be included in IPI risk classification. In addition to the s-IL6 level, age, erythrocyte sedimentation rate, beta-2 microglobulin, WHO performance status, and IPI score are independent prognostic factors that are effective, especially for overall survival, in the clinical follow-up of NHL patients.
AMAÇ: Pro-inflamatuvar ve pro-angiogenik sitokinlerin, lenfomanın patogenezinde önemli rolleri olduğu kadar son yıllarda yapılan çalışmalarda sitokinlerin prognostik birer belirteç olarak da kullanılabileceği gösterilmiştir. s-IL6 ve s-VEGF düzeyleri yüksek olan non-Hodgkin lenfoma (NHL) hastalarında prognoz daha kötüdür ve genel sağkalımları daha kısadır. Bu çalışmada yeni tanı almış, tedavi verilmemiş NHL hastalarında tedavi öncesi s-IL6 ve s-VEGF düzeylerinin belirlenmesi, bu sitokinlerin bilinen prognostik belirteçler ve özellikle International Prognostic Index (IPI) değerleri ile ilişkisinin saptanması ve genel sağkalım üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Çalışmaya 51 yeni tanı konmuş NHL hastası ve 17 sağlıklı kontrol alındı. s-IL6 ve s-VEGF sitokin düzeylerini değerlendirmek için kan örnekleri toplandı.
BULGULAR: NHL ile izlenen hastalarda s-VEGF ve s-IL6 düzeyleri sağlıklı popülasyondan yüksektir. Hastaların özellikle s-IL6 düzeyleri cut-off değerin üzerinde ise genel sağkalımları kısa olmaktadır. s-VEGF ile genel sağkalım arasında ilişki saptanmamıştır.
SONUÇ: s-IL6, IPI risk sınıflamasına dahil edilebilir bağımsız bir prognostik faktördür. s-IL6 düzeyine ilave olarak, yaş, ESR, beta-2 mikroglobulin, WHO performans statüsü ve IPI skoru NHL hastalarının klinik takibinde özellikle genel sağkalım üzerine etkili olan bağımsız birer prognostik faktördür.