E-ISSN: 1308-5263
Primary Adrenal Lymphoma with Secondary Central Nervous System Involvement: [Turk J Hematol]
Turk J Hematol. 2013; 30(4): 405-408 | DOI: 10.4274/Tjh.2012.0172

Primary Adrenal Lymphoma with Secondary Central Nervous System Involvement:

Kübra Aydın1, Kerem Okutur1, Mustafa Bozkurt1, Özlem Aydın3, Esat Namal1, Akın Öztürk1, Kezban Nur Pilancı1, Reyhan Diz Küçükkaya2, Osman Gökhan Demir1
1İstanbul Bilim University Division Of Medical Oncology, Department Of Internal Medicine, İstanbul, Turkey
2İstanbul Bilim University Division Of Hematology, Department Of Internal Medicine, İstanbul, Turkey
3Acıbadem University School Of Medicine, Department Of Pathology, İstanbul, Turkey

Approximately 10%-20% of all systemic lymphomas have central nervous system (CNS) involvement, which has been correlated to a worsened prognosis. It is well known that secondary involvement of the adrenal glands may occur in up to 25% of patients during the course of diffuse lymphoma. Primary adrenal lymphoma (PAL), however, is a different entity, and it is defined as the presence of adrenal lymphoma without evidence of either nodal involvement or leukemia. It has been shown that this occurrence is rarely accompanied by extranodal involvement, such as in the CNS. PAL exhibits a tendency for CNS relapse and this possibility should be examined even before symptoms are present. Herein we present a patient with PAL and secondary CNS involvement.

Keywords: Primary adrenal lymphoma, Central nervous system involvement

İkincil Merkezi Sinir Sistemi Tutulumu Olan Primer Adrenal Lenfoma: Olgu Sunumu ve Derleme

Kübra Aydın1, Kerem Okutur1, Mustafa Bozkurt1, Özlem Aydın3, Esat Namal1, Akın Öztürk1, Kezban Nur Pilancı1, Reyhan Diz Küçükkaya2, Osman Gökhan Demir1
1İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bölümü, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Bilim Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Cıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Tüm sistemik lenfomaların yaklaşık %10-20’sinde merkezi sinir sistemi (MSS) tutulumu mevcuttur ve bunun kötü prognozla ilişkili olduğu görülmüştür. Yaygın lenfoma hastalık seyrinde hastaların %25’inde ikincil adrenal bez tutulumu olduğu iyi bilinmektedir. Fakat primer adrenal lenfoma (PAL) farklı bir kavramdır ve ne lösemi ne de lenf bezi tutulumu olmadan adrenal lenfoma görülmesi olarak tanımlanmıştır. Bu duruma nadiren MSS gibi lenf bezi dışı tutulumların eşlik ettiği görülmüştür. Sonuç olarak PAL MSS’de nüks etme eğilimi göstermektedir ve bu belirti vermeden önce araştılmalıdır. Burada ikincil MSS tutulumu olan bir PAL olgusu sunmaktayız.

Anahtar Kelimeler: Primer adrenal lenfoma, Merkezi sinir sistemi tutulumu

Corresponding Author: Kübra Aydın, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE