E-ISSN: 1308-5263
Clinical Characteristics and Optimal Therapy of Acute Myeloid Leukemia with Myelodysplasia-Related Changes: A Retrospective Analysis of a Cohort of Chinese Patients [Turk J Hematol]
Turk J Hematol. 2021; 38(3): 188-194 | DOI: 10.4274/tjh.galenos.2021.2021.0009  

Clinical Characteristics and Optimal Therapy of Acute Myeloid Leukemia with Myelodysplasia-Related Changes: A Retrospective Analysis of a Cohort of Chinese Patients

Lei Wang1, Xiaoxia Chu1, Jingyao Wang1, Licai An1, Yinghui Liu1, Li Li2, Junqing Xu1
1Qingdao University Medical College, Affiliated Yantai Yuhuangding Hospital, Department of Hematology, Yantai, China
2Linyi Central Hospital, Department of Hematology, Linyi, China

Objective: This study aimed to investigate the clinical characteristics of acute myeloid leukemia with myelodysplasia-related changes (AMLMRC)
according to the 2016 World Health Organization classification and the preferred therapy for patients with AML-MRC aged 60-75 years.
Materials and Methods: We retrospectively analyzed differences in clinical data among 190 patients with AML-MRC and 667 patients with AML not otherwise specified (AML-NOS). We also compared different therapeutic regimens among patients with AML-MRC aged 60-75 years.
Results: Compared with AML-NOS, patients with AML-MRC had significantly different clinical characteristics as well as worse overall survival (OS) (9.2 vs. 13.6 months; p<0.001) and complete remission rates (65.3% vs. 76.2%; p=0.005). Multivariate analysis performed for the whole group (patients with both AML-MRC and AML-NOS) showed that AML-MRC was the independent prognostic factor (p=0.002). Additional multivariate analysis performed for 190 patients with AML-MRC indicated that age (p<0.001) and lactate dehydrogenase (p=0.031) were independent prognostic factors. Compared with the IA/DA regimen [idarubicin and cytarabine (IA) or daunorubicin and cytarabine (DA)], the DAC+CAG regimen [decitabine and half-dose CAG regimen (cytarabine, aclarubicin, and granulocyte colony-stimulating factor)] was associated with better OS (4.5 vs. 6.2 months; p=0.021) in patients aged 60-75 years and categorized into the unfavorable risk group.
Conclusion: AML-MRC cases exhibited worse clinical outcomes compared to AML-NOS. Compared to the IA/DA regimen, the DAC+CAG regimen was the optimal choice for patients with AMLMRC in the unfavorable risk group and aged 60-75 years.

Keywords: Acute myeloid leukemia with myelodysplasia-related changes, Clinical characteristics, Therapy


Myelodisplazi İlişkili Değişiklikler Gösteren Akut Myeloid Löseminin Klinik Özellikleri ve Optimal Tedavisi: Çinli Hastalar Kohortunun Retrospektif Bir Analizi

Lei Wang1, Xiaoxia Chu1, Jingyao Wang1, Licai An1, Yinghui Liu1, Li Li2, Junqing Xu1
1Qingdao University Medical College, Affiliated Yantai Yuhuangding Hospital, Department of Hematology, Yantai, China
2Linyi Central Hospital, Department of Hematology, Linyi, China

Amaç: Bu çalışma, 2016 Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre myelodisplazi ilişkili değişiklikler gösteren akut myeloid löseminin (AML-MRC) klinik özelliklerini ve 60-75 yaş arası AML-MRC hastalarında tercih edilen tedaviyi araştırmayı amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: AML-MRC’li 190 hasta ve başka şekilde tanımlanmamış AML’li (AML-NOS) 667 hasta arasındaki klinik farklılıkları geriye dönük olarak analiz ettik. Ayrıca 60-75 yaş arası AML-MRC’li hastalar arasında farklı terapötik rejimleri karşılaştırdık.
Bulgular: AML-NOS ile karşılaştırıldığında, AML-MRC’li hastalar, daha kötü genel sağkalım (GS) (9,22’ye karşı 13,6 ay; p<0,001) ve daha düşük tam remisyon oranları ile (%65,3’e karşı %76,2; p=0,005) önemli ölçüde farklı klinik özelliklere sahipti. Tüm grup (hem AML-MRC hem de AML-NOS’li hastalar) için yapılan çok değişkenli analiz, AML-MRC’nin bağımsız prognostik faktör olduğunu gösterdi (p=0,002). AML-MRC’li 190 hasta için yapılan ek çok değişkenli analiz, yaşın (p<0,001) ve laktat dehidrogenaz düzeyinin (p=0,031) bağımsız prognostik faktör olduğunu gösterdi. IA/DA rejimi [idarubisin ve sitarabin (IA) veya daunorubisin ve sitarabin (DA)] ile karşılaştırıldığında, DAC+CAG rejimi [desitabin ve yarım doz CAG rejimi (sitarabin, aklarubisin ve granülosit koloni uyarıcı faktör)] 60-75 yaş arası ve olumsuz risk grubuna dahil olan hastalarda daha iyi GS ile ilişkili (4,5’e karşı 6,2 ay; p=0,021) bulundu.
Sonuç: AML-MRC olguları, AML-NOS’ye kıyasla daha kötü klinik sonuçlar sergilemiştir. IA/DA rejimi ile karşılaştırıldığında, DAC+CAG rejimi, olumsuz risk grubundaki 60-75 yaş AML-MRC’li hastalar için optimal seçim olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Myelodisplazi ilişkili değişiklikler gösteren akut myeloid lösemi, Klinik özellikler, Tedavi


Lei Wang, Xiaoxia Chu, Jingyao Wang, Licai An, Yinghui Liu, Li Li, Junqing Xu. Clinical Characteristics and Optimal Therapy of Acute Myeloid Leukemia with Myelodysplasia-Related Changes: A Retrospective Analysis of a Cohort of Chinese Patients. Turk J Hematol. 2021; 38(3): 188-194

Corresponding Author: Junqing Xu, China


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar