E-ISSN: 1308-5263
Albendazole-induced bicytopenia [Turk J Hematol]
Turk J Hematol. 2008; 25(1): 45-47

Albendazole-induced bicytopenia

Erdem Akbal, Ömer Akyürek, Esra Sarıbacak Can, Fahri Güneş, Mustafa Altınbaş
Dışakpı Yıldırım Beyzıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 1.dahiliye Kliniği, Ankara

Echinococcosis is a parasitic disease which occurs due to cyst hydatid Echinococcus granulosus and occurs in the liver in 55-70% of cases. Cyst hydatid treatment can be performed in three ways: primary surgery, medical and PAIR (Puncture Aspiration Injection Reaspiration) treatment. Medical treatment can be applied with PAIR in order to decrease post-surgery recurrence and facilitate the treatment in repeating cases. The most commonly used agent in medical treatment is albendazole. The most common albendazole-induced side effect is elevated levels of liver enzymes. It rarely causes bone marrow toxic consequences. We present herein a case with albendazole-induced leukopenia and thrombocytopenia, which to our knowledge has never been reported in the literature.

Keywords: Albendazole, cyst hydatid, leukopenia, thrombocytopenia


Albendazolun indüklediği bisitopeni

Erdem Akbal, Ömer Akyürek, Esra Sarıbacak Can, Fahri Güneş, Mustafa Altınbaş
Dışakpı Yıldırım Beyzıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 1.dahiliye Kliniği, Ankara

Kist hidatik echinococcus granulosusa bağlı oluşan ve %55-70 karaciğerde görülen paraziter bir hastalıktır. Kist hidatik tedavisi primer cerrahi olmak üzere, medikal ve PAIR (perkütan aspirasyon injeksiyon reaspirasyon) tedavisi olmak üzere üç şekilde verilebilir. Nüks eden olgularda, cerrahi sonrası rekurrensi azaltmak ve işlemi kolaylaştırmak için PAIR ile birlikte medikal tedavi verilebilir. Medikal tedavide en sık tercih edilen ajan albendazoldur. Albendazol kullanımına bağlı en sık görülen yan etki karaciğer fonksiyon testi yüksekliğidir. Kemik iliği supresyonuna nadiren neden olur. Bu makalede albendazol kullanımına bağlı lökopeni ve trombositopeni gelişen bir vakayı literatürde daha önce görülmemesi nedeniyle sunduk.

Anahtar Kelimeler: Albendazol, kist hidatik, lökopeni, trombositopeni


Erdem Akbal, Ömer Akyürek, Esra Sarıbacak Can, Fahri Güneş, Mustafa Altınbaş. Albendazole-induced bicytopenia. Turk J Hematol. 2008; 25(1): 45-47

Corresponding Author: Erdem Akbal, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar