Objective: This study aims to determine the genotypic characteristics of Hereditary Spherocytosis (HS) patients in Turkiye and to examine the correlation between genotype and phenotype.
Materials and Methods: Herein we had 18 patients who were admitted to pediatric hematology outpatient clinic with hemolytic anemia, jaundice, cholelithiasis, and splenomegaly. According to the Eber’s classification, the patients' clinical presentations were categorized as mild, moderate, and severe. The next-generation sequencing method was used to analyze single nucleotide and copy number variations in all genes associated with HS via clinical exome sequencing (CES). The relationship between the genes with detected variants and the clinical presentation in the patients was investigated.
Results: In total, 21 variants were detected in five HS-related genes. Twelve of them were previously reported variants, and nine of them were novel variants. Seven of them were pathogenic and two of them were classified as Variant of Uncertain Significance (VUS) according to the American College of Medical Genetics and Genomics (ACMG). Herein we have discussed the phenotypic effects of novel pathogenic variants in SPTA1, SPTB, ANK1, SLC4A1, and EPB42 genes. Patients with EPB42 and SLC4A1 gene pathogenic variants had less severe clinical findings compared to other gene variants according to Eber’s classification. On the other hand, patients carrying pathogenic variants of SPTA1 and SPTB genes had more severe clinical presentation.
Conclusion: Molecular diagnosis of HS is important for treatment, prediction of the clinical outcome, and appropriate genetic counseling. As a result, our study contributes to the genotype-phenotype distribution of HS by introducing novel variants to the literature.
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki herediter sferositoz hastalarının genotipik özelliklerini belirlemek ve genotip ile fenotip korelasyonunu incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, hemolitik anemi, sarılık, safra taşı ve splenomegali ile çocuk hematoloji polikliniğine başvuran 18 hasta incelenmiştir. Eber sınıflandırmasına göre hastaların klinik bulguları hafif, orta ve ağır olarak kategorize edilmiştir. Herediter Sferositoz (HS) ile ilişkili tüm genlerdeki tek nükleotid ve kopya sayısı değişikliklerini analiz etmek için klinik ekzom dizileme kiti ile yeni nesil dizileme yöntemi kullanılmıştır. Hastalarda varyant saptanan genler ile klinik prezentasyon arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.
Bulgular: HS ilişkili beş gende toplam 21 varyant tespit edilmiştir. Bunlardan 12'si tanımlı varyantlar, dokuzu ise yeni varyantlardır. Yedi tanesi patojenik olup ikisi Amerikan Klinik Genetik ve Genomik Koleji'ne (ACMG) göre klinik önemi bilinmeyen varyant olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada, SPTB, ANK1, SLC4A1, SPTA1 ve EPB42 genlerindeki yeni patojenik varyantların fenotipik etkileri tartışılmıştır. Eber sınıflamasına göre, EPB42 ve SLC4A1 genlerinde patojenik varyantları olan hastalar diğer gen varyantlarına kıyasla daha hafif klinik bulgular göstermiştir. Öte yandan, SPTA1 ve SPTB genlerinin patojenik varyantlarını taşıyan hastalar daha ciddi klinik seyre sahip olmuştur.
Sonuç: HS'nin moleküler tanısı, tedavi, klinik sonucun öngörülmesi ve uygun genetik danışmanlık için önemlidir. Sonuç olarak, çalışmamız literatüre yeni varyantlar kazandırarak HS'nin genotip-fenotip dağılımına katkı sağlayacaktır.